Csokis narancsívek

 

Karácsonyi nagy kedvenc ez a süteménynek nem nevezhető ízbomba. A diétázóknak is jó verzió elkészítését nem ismerem. (bocs gonosz voltam)

Nem nagy ügy az elkészítése. Szükség van pár vastagabb héjú narancsra. Ezeket félbevágás után kifacsarom narancslének.

 

 

A kifacsart narancshéjat újból félbevágom, mert így könnyebben eltávolítható a zavaró fehér húsa, amire nem lesz szükségünk.

 

 

A vastag fehér rész eltávolítása után, egy élesebb késsel próbáljuk eltávolítani a még rajta levő vékony fehér részt is, úgy, hogy látszódjon a narancs színű héj.

 

 

 

Ezek után a negyed héjakat egy centi szélességben szeljük fel.

 

 

Az így kapott csíkokat egy-két napig vízben áztassuk, napi két háromszor cserélve a vizet.

 

 

Készítsünk egy sűrű cukrosvíz szirupot és abban főzzük pár percig.

 

 

A cukorszirupból kivéve csepegtessük le  felesleges folyadékot, majd egy tálcán (sütőpapíron) hempergessük meg a csíkokat kristálycukorban.

 

 

Ilyenkor a kis narancsívek puhák és sérülékenyek, ezért szépen kiegyenesítve, egy tálcára rakva kicsit pihentetem, "szárítom" egy napot.

 

 

 

Nem kell megijedni, ha másnap keménynek találjuk őket, majd ha a csoki bevonja kívülről, akkor a belseje visszapuhul.

 

Ha nagyon-nagyon finomra akarjuk készíteni akkor érdemes minőségi étcsokival bevonni, de ha csak nagyon finomra akarjuk készítjük, akkor elég a sima étcsokis bevonat is.

 

 

 

A csoki táblákat, kisebb kockára törjük vagy vágjuk és gőz fölött felolvasztjuk. (Lábasba vizet forralunk, arra rakjuk a keverőedényt, aminek az alja nem érhet hozzá forraláskor a lábasban forralt vízhez.)

 

Folyamatosan kevergetve felolvasszuk a csokit, én szoktam bele tenni egy kis narancslikőrt is. (Cointreau likőr)

 

Ebbe a csokiszószba mártogatom egy kis csipesszel egyenként a narancs íveket.

 

 

 

A bevont szeleteket sütőrácsra rakom, ahol a felesleges csoki lefolyhat róluk. fontos, hogy ilyenkor ne érjenek egymáshoz, mert különben összeragadnak.

 

 

Amikor már szépen megszilárdult rajtuk a csokibevonat, mehetnek egy fémdobozba. Azt, hogy meddig áll el, nem tudom. Általában elkészülés után pár nappal már elfogy az összes.

 

 

Lehetséges, hogy ellehet készíteni még szebb változatban mint az enyém, de nekünk ez így jó. Az idősebb korosztály talán még emlékszik a "Csokitóra". Ez egy csokoládé szelet volt, karamellel és valami ostyával. A reklám szlogenje a következő volt.

 

Ne ítélj elsőre, ronda és finom!

 

Címkék: konyha